Wie had dat ooit gedacht? Susan de producer aan het werk als projectleider voor een tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum. En dan ook nog van de getalenteerde fotograaf Chas Gerretsen. Wat een geweldige ervaring.
Nog nooit eerder was ik projectleider van zo’n grote tentoonstelling. In een maand tijd leerde ik alle ins en outs van het fotomuseum. En kon ik mijn expertise inzetten om bij te dragen aan de bijzondere overzichtstentoonstelling In de hoofdrol Chas Gerretsen. Hierin zijn naast bekende beelden van Chas ook veel niet eerder getoonde foto’s te zien.
Wie is Chas?
Chas Gerretsen (1943) begon zijn carrière als oorlogsfotograaf in Vietnam. Hij was aanwezig toen president Salvador Allende een staatsgreep pleegde in Chili en fotografeerde vele beroemdheden. Al sinds begin jaren ’90 bevindt zijn archief zich in het depot van het Nederlands Fotomuseum.
De bouw begeleiden
Wat mijn taak voor dit project precies was? Ik begeleidde de bouw van de tentoonstelling en moest ervoor zorgen dat het plan van curator Iris Sikking voor de deadline gerealiseerd werd. Dat betekende: een hoop zaken voorbereiden, regelen en coördineren. En gelukkig kon dat (bijna) allemaal fysiek. Een verademing na al die maanden van livestreams en achter de computer zitten.
Twee weken voor de opening kreeg ik een ‘bureau’ in de tentoonstellingsruimte. Lees: twee schragen en een houten plank. Het was de tijd om de hand uit de mouwen te steken en letterlijk te bouwen. We begonnen!
Een miljoen dingen checken
De bouwploeg van het fotomuseum bestaat uit tien fantastische vakmensen. Ieder met zijn eigen specialiteit. Het bouwteam begon te schilderen met de verf die ik had besteld. Ik hoopte maar dat het genoeg was voor al die vierkante meters.
Curator Iris Sikking en haar team Eefje Ludwig en Stein Terpstra en ik werkten nauw samen om de indeling van de wanden te regelen, net als de captionbordjes met relevante informatie over de werken. Alle wanden werden op zijn plek gezet. Tussendoor checkte ik een miljoen dingen. Klopten alle afmetingen van de blow-ups? Waren alle foto’s in het depot aanwezig? Tussendoor namen we ook een introfilm op met Chas, die te zien is in de tentoonstelling.
Van oorlogsfotograaf tot Hollywoodfotograaf
Wat mij vooral opviel bij het bouwen van deze tentoonstelling, was de diversiteit in de foto’s van Chas. Misschien ken je deze fotograaf nog niet, maar buiten de Nederlandse grenzen is hij wereldberoemd. Hij begon als oorlogsfotograaf en werkte later als Hollywoodfotograaf. Zijn foto’s zijn fenomenaal. Van de staatsgreep in Chili tot portretten van John Travolta. Ook was hij fotograaf op de set van Apocalypse Now, het meesterwerk van Francis Ford Coppola. Ik voel me zeer vereerd dat ik deze fantastische fotograaf heb ontmoet.
Het meest bijzonder van het Nederlands Fotomuseum vond ik de restauratie- en digitalisatieafdeling. Daar worden de foto’s bewaard bij bepaalde temperaturen en met zorg opgehangen. Tijdens dit project heb ik onwijs veel geleerd over verf, wanden bouwen, blow-ups en lijsten waar de foto’s in worden vertoond. Met restaurateur Leniá Fernandes ging ik het depot van het fotomuseum in. Wist je dat vintage foto’s niet zomaar in één dag in de zaal gehangen mogen worden? Ze moeten eerst een dag rusten op een andere temperatuur. Super boeiend, vond ik.
Topteam
Het waren intensieve, maar inspirerende weken. Een dag voor de officiële opening plakten we de laatste captionbordjes aan de wanden, veegden we de boel aan en plakten we nog één missende letter op de muur. Iedereen heeft hard gewerkt en samen hebben we een hoop bereikt. Het was een fantastische ervaring met een prachtig resultaat.
Wil je de tentoonstelling ook bezoeken? Helaas is het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam vanwege de lockdown t/m 14 januari 2022 gesloten. Daarna is het werk van Chas Gerretsen t/m 22 april 2022 te zien, met kans op verlenging.
Werk je in een museum en kun je ook wel een projectleider gebruiken voor een nieuwe tentoonstelling? Stuur me dan een bericht! Wie weet kan ik iets voor je betekenen.
Wil je de tentoonstelling ook bezoeken? Het werk van Chas Gerretsen is t/m 22 april 2022 te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.
Werk je in een museum en kun je ook wel een projectleider gebruiken voor een nieuwe tentoonstelling? Stuur me dan een bericht! Wie weet kan ik iets voor je betekenen.